skip to Main Content

Muziektheater dat beroert, prikkelt en verwart

Via Berlin (voorheen Orkater/De Nieuwkomers) vertelt met een volstrekt eigen vorm van muziektheater persoonlijke, herkenbare verhalen die symbool staan voor universele en maatschappelijke thema’s die ons bezighouden. Oorlog, illegaliteit, ouderdom, de consumptiemaatschappij… de ontwikkelingen in de wereld zetten ons denken op scherp.

Deze verhalen vertellen we niet alleen met nieuw geschreven teksten, maar ook met veel muziek. Omdat muziek iets kan overbrengen wat niet in woorden te vatten is.

Wij beschouwen acteur en muzikant als volkomen gelijkwaardig. De nieuw geschreven teksten geven de contouren van een verhaal, van een plaats en van personages, de beelden en de muziek vertellen de rest.

Via Berlin is in 2008 opgericht door actrice Dagmar Slagmolen en violiste Rosa Arnold, nadat zij in Berlijn samen een plan schreven om onderzoek te doen naar een nieuwe vorm van muziektheater, waarin zelfgeschreven tekst en klassieke muziek zo dicht mogelijk bij elkaar komen. Zij werden geselecteerd voor Orkater/ De Nieuwekomers waar zij in 2009 uitkwamen met hun grote hitvoorstelling Een mond vol zand. Daarna volgende Vanaf nu heet je Pjotr en Home Sweet Home. Alle drie in regie van Ria Marks, die sindsdien vast als regisseuse aan Via Berlin verbonden is.

Dit Oorlogs-drieluik werd in 2014 bekroond met de Charlotte Köhlerprijs.

Sinds 2013 is Via Berlin een zelfstandig gezelschap, maar de band met Orkater blijft sterk en warm. Regelmatig zoeken zij elkaar op voor co-producties waaronder Dead End, Masotes Dream (Zuid Afrika) en Comfortzone. Voor 2019 staat een nieuwe grote co-productie op de planning.

Los van Orkater maakte Via Berlin ook nog de voorstellingen Ooit (i.s.m. Bellevue Lunchtheater), Instant Happiness (i.s.m. Cello8ctet Amsterdam) en Breaking the Silence (Kosovo, Nederland, Rusland).

Via Berlin werkt met een hecht vast artistiek team, bestaande uit de artistiek Leiders Dagmar en Rosa, regisseuse Ria Marks, ontwerpers Michiel Voet en Dieuweke van Reij, geluidsontwerper Robert van Delft, lichtontwerper Stefan Dijkman, filosoof en moderater Sophie van Hoorn en muzikaal dramaturg Sytze Pruiksma. De zakelijke leiding is in handen van Harm Witteveen en Juliska Retra is hoofd marketing.

Op de vloer vult Via Berlin hun tweekoppig spelers-ensemble aan met steeds wisselende musici en acteurs zodat er bij iedere voorstelling een nieuw klankspectrum onderzocht kan worden.

Bestuur

Bridget Kievits – Voorzitter
Marelie van Rongen – Penningmeester
Dorine Cremers – Secretaris
Corine Overvest – Lid

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

* Deze velden zijn verplicht

Back To Top