fbpx

Nieuwsbrief oktober 2022

Lieve volgers van Via Berlin,

Dagmar was vorige week weer drie dagen naar Hull, Engeland. Het was een zeer vruchtbare reis waarin de driejarige samenwerking werd beklonken tussen Via Berlin, het Freedom Festival, Hull Truck Theatre en de Universiteit van Hull.
De komende drie jaar gaan er als volgt uitzien:
Dagmar gaat aan de Universiteit van Hull bij de faculteiten Criminologie, Social Justice, Drama en Music colleges en masterclasses Arts-Based Research geven. Dit om zowel studenten als docenten kennis te laten maken met Arts-Based Research en studenten te betrekken in de projecten en voorstellingen die we de komende jaren in Hull op gaan zetten.
Ook zetten we twee nieuwe grote onderzoeken op met de wetenschappers van de Universiteit van Hull (Criminologie en Social Justice) en wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam. Samen bouwen we een nieuwe interactieve onderzoeksinstallatie ‘De Onzichtbare Stad’, die we op pleinen in verschillende wijken en steden door Europa zetten.

De resultaten die we uit de installatie halen gebruiken we voor onze nieuwe voorstelling Huis G, die gaat over gevaarlijke relaties en psychisch geweld. Voor deze voorstelling werken we nauw samen met Pritti Mistry, onderzoeksjournalist van de BBC, die de afgelopen jaren veel research naar dit thema heeft gedaan en meerdere aangrijpende verhalen heeft verslagen.
In een volgende nieuwsbrief weiden we verder uit over de andere bijzondere partners rondom dit onderzoek, zoals White Ribbon en de High Sheriff van Kingston upon Hull. De voorstelling ‘Huis G’ gaat oktober 2023 in Nederland in première.

Ook gebruiken we verhalen en data uit ‘De Onzichtbare Stad’ voor de grote nieuwe voorstelling ‘When did you leave’. Een groot spektakel dat we speciaal op uitnodiging in Hull komen maken voor het festival in 2024 als Via Berlin 15 jaar bestaat. ‘When did you leave’ is een ontroerende en verbindende voorstelling over migratie die aan iedereen de vraag stelt ‘Wat was het punt waarop jij besloot om weg te gaan?’ Een groot ensemble vult de stad en leidt het publiek langs verhalen van de grote migratiegolf in de 19e eeuw waardoor Hull groot en rijk werd. Het publiek belandt via vluchtelingen, vissers en zigeuners in de huidige tijd om samen met vluchtelingenorganisaties de verhalen van nu te vertellen.

Dagmar: ‘Het was een feest om zoveel inspirerende gesprekken te voeren in Hull met zulke diverse mensen. Van wetenschappers, via andere theater- en festival makers, tot ongelooflijk dappere vluchtelingen en geëmotioneerd volhardende weldoeners.
Wat een voorrecht om uitgenodigd te worden om drie jaar lang met al deze mensen samen te kunnen gaan werken en naar al hun verhalen, zorgen en dromen te luisteren.’

Om deze grote samenwerking op wetenschappelijk- en theatraal vlak goed te kunnen leiden reist Dagmar de komende jaren één keer in de zes weken per boot of trein naar Hull om daar een paar dagen te werken èn in 2023 en 2024 steeds de hele zomer in Engeland te verblijven.

Tevens beleeft in 2023 onze prachtige voorstelling Instant Loneliness haar internationale première tijdens het Freedom Festival in Hull.

Op deze prachtige locatie gaat in 2024 onze nieuwe grote voorstelling ‘when did you leave?’ in première.

Het is BIJNA zover. Over minder dan een maand worden de eerste resultaten van ons grote onderzoek naar empathie en tolerantie in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam onthult!

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!