Boek

Frank Westerman: De brug over de Tara

De brug over de Tara is een tijdloos document over een van de grootste gevaren in het hedendaagse Europa: geweldsuitbarstingen op religieuze en etnische gronden. Hoe kon de Balkan in onze tijd in een brandhaard veranderen, terwijl de buitenwereld toekeek?
Als correspondent voor de Volkskrant reisde Frank Westerman van 1992 tot 1994 de frontlinies af. In de indringende stijl die ook zijn latere werk kenmerkt, voert hij de lezer mee van het omsingelde Srebrenica naar de werkkamer van mevrouw Milosevic – die onder het portret van Tito dagdroomt van het Joegoslavi at niet meer bestaat.
Ideologen van de Servische zaak bezweren hem in naam van het christendom te strijden tegen ‘het zwaard van de islam’, dat via Kosovo en Bosni teeds dieper in het hart van Europa zou doordringen. In een nieuw toegevoegde beschouwing houdt Frank Westerman deze en andere claims nog eens kritisch tegen het licht. Zodoende gaat deze geactualiseerde en vermeerderde editie van De brug over de Tara in op de naschokken van een voorbije oorlog en de doorwerking daarvan in het actuele debat over de multiculturele samenleving.