Artikel

Interventies Taal voor Eenzaamheid

Kunstenaar Madelinde Hageman vindt dat er naast het taboe dat op het woord eenzaamheid ligt ook gewoon te weinig woorden en beelden zijn om het genuanceerd over eenzaamheid te hebben. Daarom ontwerpen kunstenaars die verbonden zijn aan Platform Taal voor Eenzaamheid nieuwe manieren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Een deel van deze interventies reizen mee met de voorstelling en worden in elk theater tijdens de tournee opgesteld voor het publiek om uit te voeren.

  • Brief aan eenzaamheid. Als eenzaamheid een persoon was, wat zou je hem of haar dan schrijven? Wordt de aanhef geachte, beste, lieve eenzaamheid? Neem plaats achter de typemachine en schrijf een brief aan eenzaamheid. 
  • Wat als jouw eenzaamheid een object is dat in je hand past? Hoe ziet het object eruit? Welke vorm en kleur heeft het, is het bestaand of niet? Maak met klei een object of symbool wat in je hand past en leg het neer op de tafel. 
  • Waar huist eenzaamheid in je lichaam? Als je je eenzaam voelt, waar voel je dat in je lichaam? Is het in je hart, je schouders, je voeten, je hoofd? Op gepaste afstand maken we ter plekke een polaroidfoto van deze plek in je lichaam. 

Een uur voorafgaand aan de voorstelling wordt het publiek van de voorstelling Instant Loneliness uitgenodigd om in de foyer van het theater bovenstaande interventies uit te voeren. De interventies worden begeleid door Madelinde zelf of door medewerkers van Via Berlin.