Samenwerking met master Muziektheater

Over het IJ Festival ging 9 juli 2021 van start: tien dagen lang actueel locatietheater van nieuwe en gevestigde makers op spraakmakende binnen- en buitenlocaties op de NDSM-werf, aan de oevers van het IJ en op diverse locaties dieper in Amsterdam-Noord (bron: overhetij.nl). De editie van 2021 markeert het begin van een structureel samenwerkingsverband tussen de master Muziektheater van ArtEZ en gezelschap Via Berlin. Die samenwerking houdt in dat  studenten van ArtEZ in een masterclass kennismaken met de ‘Via Berlin-methode’ en vervolgens toewerken naar een performance op het Over het IJ Festival.

De zeecontainers op Over het IJ Festival terrein, waar Muziektheaterstudenten van ArtEZ hun performance presenteren.

Groeien als maker in de praktijk

Eerder dit jaar kondigde de master Muziektheater samenwerkingsverbanden aan met Orkest De Ereprijs, Theater Sonnevanck en Orkater, met als doel het bevorderen van de interactie tussen studenten Muziektheater en het werkveld. Nu komt daar de structurele samenwerking bij met muziektheatergezelschap Via Berlin. Het partnerschap houdt in dat masterstudenten Muziektheater unieke praktijkervaring opdoen onder begeleiding van de artistiek leider van Via Berlin, Dagmar Slagmolen. Dat proces start met een masterclass, waarin studenten de essentie van hedendaags muziektheater verkennen; ze experimenteren met gelijkwaardigheid tussen muziek en tekst. Door middel van praktijkopdrachten leren de jonge makers hoe zij hun interesses kunnen vertalen in een muziektheaterperformance: hoe ze muziek kunnen laten vertellen en hoe ze met tekst, muziek kunnen maken. Uiteindelijk maken de masterstudenten een eigen performance, die ze presenteren in het Zeecontainerprogramma van Over het IJ festival.

Muziektheaterstudenten ArtEZ op Over het IJ Festival

Dit jaar staan twee masterstudenten Muziektheater van ArtEZ op Over het IJ Festival, wat plaatsvindt van 9 t/m 18 juli 2021. Marnix Vinkenborg en Anne Reitsma presenteren hun eigen performances: het resultaat van het ontwikkeltraject dat ze onder begeleiding van Via Berlin hebben doorlopen.

Anne Reitsma komt met ECHO KAMER: “een ultra korte en semi geëngageerde punkchaos waarin alles en iedereen gehoord wordt!” Marnix Vinkenborg presenteert PENTHOUSE PITCH: “een psychologische seminar, van alle gemakken voorzien, om u te helpen Amsterdam-Noord te ontdekken – welkom in uw nieuwe leven!” Ook Via Berlin zelf staat op de bühne tijdens het festival, met INSTANT LONELINESS:  een muzikaal levensconcert van acht cellisten, een danser en een actrice. “Een totaalervaring die ons van eenzaamheid naar verbinding brengt.”

Kunst, wetenschap en maatschappij

De samenwerking met Via Berlin biedt masterstudenten een unieke kans om te experimenteren en te leren in de praktijk – om zich verder te ontwikkelen als maker. Maar ook Via Berlin plukt vruchten van de samenwerking: de inbreng van kunststudenten van ArtEZ verrijkt de dynamiek binnen de driehoek van kunst, wetenschap en maatschappij – het terrein waarop Via Berlin de dialoog aanwakkert en maatschappelijke issues belicht. Kunst, wetenschap en maatschappij versterken elkaar en komen samen in onderwerpen die ons allemaal aangaan.

Over Via Berlin

Via Berlin vertelt met een volstrekt eigen vorm van muziektheater persoonlijke, herkenbare verhalen die symbool staan voor universele en maatschappelijke thema’s die ons bezighouden. Oorlog, illegaliteit, ouderdom, de consumptiemaatschappij… de ontwikkelingen in de wereld zetten ons denken op scherp. Deze verhalen vertelt Via Berlin met klassieke muziek als hoofdverteller en nieuw geschreven teksten. Omdat muziek iets kan overbrengen wat niet in woorden te vatten is.

Over het IJ presenteert het hele jaar door avontuurlijke kunstproducties, altijd in relatie met stedelijke thema’s en op spannende locaties in Amsterdam. Over het IJ laat je de stad met nieuwe ogen zien. Inspireer, verrijk en verwonder jezelf, leer nieuwe plekken, mensen én hun verhalen kennen. Voor iedereen die erin gelooft dat kunst, verbinding en ontmoeting zorgen voor een betere en mooiere wereld.

Meer informatie

Eerder dit jaar kondigde de master Muziektheater samenwerkingsverbanden aan met Orkest De Ereprijs, Theater Sonnevanck en Orkater – lees hier het nieuwsbericht terug. De master Muziektheater van ArtEZ richt zich op hedendaags en experimenteel muziektheater. Het houdt de vinger aan de pols van de tijd en zoekt ook aansluiting bij andere domeinen zoals wetenschap en technologie. Dankzij samenwerkingen met vooraanstaande muziektheaterprofessionals staat de opleiding middenin het werkveld. Op de opleidingspagina vind je meer informatie over hoe de samenwerking met Via Berlin terugkomt in het studieprogramma.