fbpx
In archief

BREAKING THE SILENCE

Breaking The Silence is het liefdesverhaal van een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime. Haar man is verdwenen. Hij was een begenadigd en dwarse componist, de vrouw een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsachtige en gevaarlijke zoektocht die haar dwars door hun verleden voert.

Heeft haar man haar verraden? Is hij slachtoffer van het systeem? Wat is er in de loop der jaren tussen hen veranderd? Via muziek van Sjostakovitsj en oude tape-opnamen probeert zij de gebeurtenissen te reconstrueren wat uiteindelijk haar leven ingrijpend zal veranderen. De muziek van Sjostakovitsj en Ligeti wordt speciaal bewerkt voor het Berlage Saxophone Quartet. Peter Vigh schrijft nieuwe composities voor taperecorder waarin tekst en instrumentarium met elkaar verweven zijn.

Via Berlin is het muziektheatergezelschap van Dagmar Slagmolen en Rosa Arnold en is in 2008 ontstaan onder de vleugels van Orkater/De Nieuwkomers. Voor Breaking the Silence werkt Via Berlin voor het eerst samen met Berlage Saxophone Kwartet. Een geweldige combinatie. Componist Peter Vigh en artistiek leider Dagmar Slagmolen delen een gezamenlijke fascinatie voor Rusland en het leven in een dictatuur. Het blazersensemble voegt met hun komst een nieuwe kleur toe aan het palet van Via Berlin.

Credits

Concept Dagmar Slagmolen, Peter Vigh Spel Dagmar Slagmolen Stem Porgy Fransen Muziek Berlage Saxophone Quartet: Lars Niederstrasser, Peter Vigh, David Cristóbal Litago, Eva van Grinsven / Juani Palop Regie Ria Marks Choreografie/Staging Pim Veulings Compositie Dmitri Shostakovitsj, György Ligeti en Peter Vigh Tekst Sophie Kassies Decor Michiel Voet Kostuums Dieuweke van Reij Geluidsontwerp Robert van Delft Lichtontwerp Stefan Dijkman Muzikaal dramaturgisch advies Rosa Arnold/Sytze Pruiksma Moderator Sophie van Hoorn Geluid Femke Diemer

Trailer

Foto's (op locatie)

Recensies

"Aanzienlijk indrukwekkend is Breaking de Silence van Via Berlin, dat woorden en muziek tot een aansprekend geheel mengt (...) muziek van Ligeti en Sjostakovitsj met briljante timing gespeeld door het Berlage Saxophone Quartet."
Marco Weijers - De Telegraaf
"Zij (intens gespeeld door Dagmar Slagmolen) dwaalt koortsig door het stalinistische, hoekige decor van kale bureaus en glazen grensposthuisjes. Ze raakt verstrikt in kafkaëske gedachten, verwoord in een fraai rondcirkelende tekst van Sophie Kassies. ★★★★"
Annette Embrechts - De Volkskrant
"Associatieve tekstflarden drukken haar angst, haar eenzaamheid en de verbondenheid en tegenstellingen tussen man en vrouw uit. En de muziek weerspiegelt of contrasteert dat. De strakheid van de mis en scène contrasteert prachtig met de speelsheid van de muziek waar de componist voortdurend naar op zoek was. Nooit laat die muziek zich vangen in één betekenis.★★★★"
Hans Brans - Leeuwarder Courant
"Via Berlin kan het. Oude verhalen over componisten in een dictatuur bewerken tot een intrigerende en moderne muziektheatervoorstelling over actuele keuzes (...) Breaking the Silence slaat je met theater, moderne teksten en klassieke muziek om de oren met confronterende vragen. Dat kunnen alleen de allerbesten."
Youetta Visser - CultuurpodiumOnline
"Strak vormgegeven, mooi verteld en muzikaal geweldig uitgevoerd. In alle details- de kostumering, het decor, het geluidsdecor, de spannende choreografie – overheerst een meesterhand. (...) In de regie van Ria Marks is Breaking the Silence een sterk gestilleerde voorstelling geworden waarin alles klopt, inclusief het hartverscheurende slot."
Margriet Prinssen - Noord Hollands Dagblad

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!