Over
Via Berlin

Muziektheater dat ontroert, prikkelt en verbindt

Via Berlin vertelt met een volstrekt eigen vorm van muziektheater persoonlijke, herkenbare verhalen die symbool staan voor universele en maatschappelijke thema’s die ons bezighouden. Oorlog, illegaliteit, ouderdom, de consumptiemaatschappij… de ontwikkelingen in de wereld zetten ons denken op scherp. Deze verhalen vertellen we met klassiek muziek en nieuw geschreven teksten. Omdat muziek iets kan overbrengen wat niet in woorden te vatten is. Wij beschouwen acteur en muzikant als volkomen gelijkwaardig. De muziek is de leidraad van het verhaal, de tekst geeft de contouren, van een plaats en van personages.

Via Berlin is in 2008 opgericht door actrice Dagmar Slagmolen en violiste Rosa Arnold, nadat zij in Berlijn samen een plan schreven om onderzoek te doen naar een nieuwe vorm van muziektheater, waarin zelfgeschreven tekst en klassieke muziek zo dicht mogelijk bij elkaar komen. Zij werden geselecteerd voor Orkater/ De Nieuwekomers waar zij in 2009 uitkwamen met hun grote hitvoorstelling Een mond vol zand. Daarna volgden Vanaf nu heet je Pjotr en Home Sweet Home. Alle drie in regie van Ria Marks, die sindsdien vast als regisseuse aan Via Berlin verbonden is. Dit Oorlogs-drieluik werd in 2014 bekroond met de Charlotte Köhlerprijs.

Sinds 2013 is Via Berlin een zelfstandig gezelschap, maar de band met Orkater blijft sterk en warm. Regelmatig zoeken zij elkaar op voor co-producties waaronder Home Sweet Home, Dead EndMasote’s Dream (Zuid Afrika) en Comfortzone. In 2019 speelde de co-productie met Orkater Lost Tango door heel Nederland. Los van Orkater maakte Via Berlin ook nog de voorstellingen Ooit (i.s.m. Bellevue Lunchtheater), Instant Happiness (i.s.m. Cello8ctet Amsterdam), Breaking the Silence (Kosovo, Nederland, Rusland en China), Instant Love (i.s.m. Cello8ctet Amsterdam) en Instant Loneliness (i.s.m. Cell8ctet Amsterdam).

 

Via Berlin werkt met een hecht vast team:

artistiek leider Dagmar Slagmolen
muzikaal leider Rosa Arnold
regisseuse Ria Marks
ontwerpers Michiel Voet en Dieuweke van Reij
geluidsontwerper Robert van Delft
lichtontwerper Stefan Dijkman
filosoof en moderater Sophie van Hoorn
muzikaal dramaturg Sytze Pruiksma
zakelijk leider Daniëlle Kersten
hoofd contextprogrammering & hoofd productie Juliska Retra
hoofd marketing Barbara Croes

Het ensemble op de vloer bestaande uit musici en acteurs, wisselt per voorstelling zodat er telkens een nieuw klankspectrum onderzocht kan worden.

Anderen over Via Berlin

"De Adviescommissie Theater van het Prins Bernhard Cultuurfonds stelt dat de gelijkwaardige positie van tekst en muziek die Via Berlin hanteert, leidt tot ‘aansprekend en ontroerend muziektheater’."

Theaterkrant - Sander Janssens

"Het inventieve muziektheatergezelschap Via Berlin maakt altijd voorstellingen met een hoog maatschappijkritisch gehalte."

Scènes - Jos Schuring

Bestuur

Ulrike Bürger-Bruijs - Voorzitter

Dhr. H.J. Lunshof - Penningmeester

Dhr. J. Lampe - Secretaris

Dhr. C. Belloni - Bestuurslid

Fondsen

Via Berlin wordt of werd ondersteund door