fbpx

Over ons

Music theatre and arts based research

Via Berlin vertelt met een volstrekt eigen vorm van muziektheater persoonlijke, herkenbare verhalen die symbool staan voor universele en maatschappelijke thema’s die ons bezighouden. Oorlog, illegaliteit, ouderdom, de consumptiemaatschappij… de ontwikkelingen in de wereld zetten ons denken op scherp. Deze verhalen vertellen we met klassiek muziek en nieuw geschreven teksten. Omdat muziek iets kan overbrengen wat niet in woorden te vatten is. Wij beschouwen acteur en muzikant als volkomen gelijkwaardig. De muziek is de leidraad van het verhaal, de tekst geeft de contouren, van een plaats en van personages. Via Berlin is in 2008 opgericht door actrice Dagmar Slagmolen en violiste Rosa Arnold, nadat zij in Berlijn samen een plan schreven om onderzoek te doen naar een nieuwe vorm van muziektheater, waarin zelfgeschreven tekst en klassieke muziek zo dicht mogelijk bij elkaar komen. Zij werden geselecteerd voor Orkater/ De Nieuwekomers waar zij in 2009 uitkwamen met hun grote hitvoorstelling Een mond vol zand. Daarna volgden Vanaf nu heet je Pjotr en Home Sweet Home. Alle drie in regie van Ria Marks, die sindsdien vast als regisseuse aan Via Berlin verbonden is. Dit Oorlogs-drieluik werd in 2014 bekroond met de Charlotte Köhlerprijs.

Sinds 2013 is Via Berlin een zelfstandig gezelschap, maar de band met Orkater blijft sterk en warm. Regelmatig zoeken zij elkaar op voor co-producties waaronder Home Sweet Home, Dead End, Masote’s Dream (Zuid Afrika) en Comfortzone. In 2019 speelde de co-productie met Orkater Lost Tango door heel Nederland. Los van Orkater maakte Via Berlin ook nog de voorstellingen Ooit (i.s.m. Bellevue Lunchtheater), Instant Happiness (i.s.m. Cello8ctet Amsterdam), Breaking the Silence (Kosovo, Nederland, Rusland en China), Instant Love (i.s.m. Cello8ctet Amsterdam) en Instant Loneliness (i.s.m. Cell8ctet Amsterdam).

Via Berlin werkt met een hecht vast team

Oprichters Rosa Arnold & Dagmar Slagmolen
Artistiek leider Dagmar Slagmolen
Muzikaal Adviseur Rosa Arnold
Zakelijk leider Daniëlle Kersten
Hoofd productie Juliska Retra
Hoofd Marketing Denise Harskamp
Technisch Producent & Geluidsontwerper Robert van Delft
Online Marketeer Barbara Croes
Social Designer Madelinde Hageman
Programmamaker Jasper van den Berg
Vormgeving Michiel Voet en Dieuweke van Reij
Lichttechnicus AJ ten Napel

Het ensemble op de vloer bestaande uit musici en acteurs, wisselt per voorstelling zodat er telkens een nieuw klankspectrum onderzocht kan worden.

Bestuur

Ulrike Bürger-Bruijs - Voorzitter

Talitha Stijnman - Penningmeester

Heiko Lunshof - Lid

Jaap Lampe - Lid

Vincent Meelberg - Lid

Word ondersteund

Via Berlin wordt of werd ondersteund door

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!