fbpx
In ontwikkeling

When did YOU leave?

When did you leave?

 

 

Synopsis

WHEN DID YOU LEAVE?

Een snijdend muziektheaterstuk over familie, verlies en de verwoestende kracht van onuitgesproken woorden

De familie komt samen voor een feestelijk diner ter ere van de 80e verjaardag van de grootvader. Voor het eerst sinds het overlijden van de grootmoeder zitten ze weer met z’n allen aan tafel. Maar wat begint als een ogenschijnlijk harmonieus samenzijn, verandert al snel in een beklemmende confrontatie. De leegte die zij achterliet is voelbaar—niet alleen in de lege stoel aan het hoofd van de tafel, maar in de manier waarop iedereen krampachtig probeert zijn rol te hervinden. Onder de oppervlakte borrelt het. Gesprekken ontsporen, oude pijn wordt opnieuw opengereten, en onderdrukte woede vindt eindelijk een uitweg. De familiedynamiek is uit balans geraakt, en elk familielid vecht voor zijn of haar eigen waarheid. Woorden worden messen, de tafel een slagveld. Maar in plaats van écht naar elkaar te luisteren, trekken ze zich terug in hun online echokamers—virtuele schuilplaatsen waar hun overtuigingen worden versterkt en hun woede wordt gevoed. De kloof tussen hun digitale persona’s en hun werkelijke identiteit wordt steeds groter, waardoor de misverstanden alleen maar escaleren.

WHEN DID YOU LEAVE? is een rauw, indringend muziektheaterstuk dat het publiek meesleurt in een verstikkend familiediner waar geen ontsnappen aan is. Met scherpe dialogen, beklemmende stiltes en een soundtrack die de spanning voelbaar maakt, legt deze voorstelling de pijnlijke breuklijnen bloot binnen een familie én binnen de maatschappij. Want wat gebeurt er als taal niet langer verbindt, maar verdeelt? Als we elkaar niet meer verstaan—hoe kunnen we elkaar dan nog terugvinden?

Waar taal tekortschiet, neemt het lichaam het over. Eerst is er weerstand—lichamen verstarren in oude patronen, gevangen in de pijn en afstand die woorden hebben achtergelaten. De spanning lijkt onoplosbaar, tot het lichaam begint te spreken. Vanuit de chaos ontstaat een ritme, een beweging die aarzelend begint, slechts één iemand raakt, maar langzaam steeds meer familieleden meesleept. Niet in woorden, niet in standpunten, maar in een gedeelde fysieke taal ontstaat een nieuwe laag van contact—een woordeloos gesprek waarin afstand verzacht, troost voelbaar wordt en hoop zich voorzichtig nestelt tussen de bewegende lijven.

Urgentie en thematiek
De grote sociaal-maatschappelijke uitdaging van deze tijd is het overbruggen van verschillen.
De noodzaak om WHEN DID YOU LEAVE? te maken komt voort uit een verbijstering over en nieuwsgierigheid naar de polarisatie en woede binnen onze maatschappij. We leven in een tijd waar democratische waarden wankelen door populisme, fake-news en een hoge mate van individualisatie, waar ongelijkheid toeneemt.

Door digitalisering en anonimisering voelen mensen zich niet meer gezien. Geïsoleerde groepen in de maatschappij trekken zich terug in hun eigen bubbel en iedereen vindt dat hij of zij gelijk heeft. Een groeiende groep burgers voelt zich slecht of niet (meer) verbonden met- en zich niet vertegenwoordigd in onze maatschappij. Zij haken af. Sommigen van hen radicaliseren.

In WHEN DID YOU LEAVE? onderzoeken we die bewegingen van verharding en verwijdering èn wat er voor nodig is om die groeiende, gapende kloof te overbruggen en weer nader tot elkaar komen.

.

‘When did you leave?’ is onderdeel van ons nieuwe driejarige Europese project Men4Dem.

.

MEN4DEM is een door Horizon Europe gefinancierd onderzoeksproject dat bruggen slaat tussen samenleving, kunst en wetenschap om nieuwe manieren te ontdekken om mannelijkheid inclusiever te maken en zo de toekomst van de Europese democratie te versterken. Met het  internationale Men4Dem project brengen we organisaties voor gendergelijkheid, performancekunstenaars en een consortium van academische partners uit Nederland, Duitsland, Zweden, Polen, Griekenland en Italië samen om in een intensieve samenwerking verschillende vormen van kennis te creëren en te delen. Samen zullen we visies ontwikkelen en testen op de transformatie van antidemocratische naar meer inclusieve masculiniteiten.

Via Berlin zal  4 nieuw projecten ontwikkelen voor Men4Dem:

  • de voorstelling ‘When did you leave?’ : Oerol 2025
  • een theatraal spel waarin publiek zich onder kan dompelen in de thematieken van ‘When did you leave?’ Juni 2026 Polen.
  • een video installatie: juni 2026 Polen.
  • de voorstelling Rauw/Rouw waarin we een nieuw voorstel voor de toekomst zullen doen: Nederland en Griekenland 2027.

Voor meer informatie en inspiratie zie: https://www.men4dem.eu/

Credits

Het Team

Concept – Dagmar Slagmolen

Regie / Choreografie – Dagmar Slagmolen, Pim Veulings

Tekst – Basak Layic, Simone van der Steen

Muziek/spel – Remco Menting (percussie), Timon Koomen (gitaar) en Yanna Pelser (altviool en zang)

Muzikaal advies – Rosa Arnold

Dans /spel – Yanaika Holle, Gino Jay Telbaum, Lien Vandenborne, Cézanne Penders, Boris Boes

Decor – Michiel Voet

Kostuums – Dieuweke van Reij

Digital Creator  – Jeroen Janssen

AI stemexpert – Jochem Messmer

Geluidsontwerp en techniek  – Robert van Delft

Techniek op locatie – AJ ten Napel

Technische pre-productie, bouw en breek – HP Hulscher

Productie – Roosje Klompenhouwer

Zakelijke leiding – Juliska Retra

Office manager – Brenda Schoone

Marketing Strateeg – Henriette van Eckeveld

Wetenschappers – Matthijs Rooduijn, Liza Mügge, Carla Roos, Tom van Laer, Gijs Schumacher, Bert Bakker, Honorata Mazepus, Daniel Komáromy, Tomek Besta, Elin Bjarnegård.

Onderzoeksmanager – Piotr Breedveld

Men4Dem Postdoc – Nik Linders

 

De Partners
Universiteit van Amsterdam / Hot Politics Lab o.l.v. Matthijs Rooduijn | afdeling Politicologie.

MEN4DEM : driejarig Europees onderzoekstraject van zes Europese universiteiten uit Nederland, Duitsland, Zweden, Polen, Italië en Griekenland o.l.v. Liza Mügge van de Universiteit van Amsterdam.

Emancipator, maatschappelijke partner, onderdeel van het Europese MenEngage.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!