fbpx
In archief

MASOTE’S DREAM

Op 11-jarige leeftijd wordt Mike Masote diep getroffen als hij in zijn woonplaats Sophiatown een optreden bijwoont van de Amerikaanse klassieke violist Yehudi Menuhin. Masote heeft daarna nog maar één droom: zelf muziek maken. Met alleen een plank en een stok leert hij zichzelf vioolspelen. En tegen alle verwachtingen in, weet hij zijn droom te realiseren.

De Nederlandse regisseur Dagmar Slagmolen ontmoet Masote in april 2014 en is diep onder de indruk van zijn doorzettingsvermogen. Omdat Slagmolen gespecialiseerd is in het maken van verhalen waarbij muziek de hoofdverteller is, geeft Masote haar zijn aangrijpende levensverhaal. Samen met zijn zoon Kutlwano, het artistieke team van Orkater en negen Zuid-Afrikaanse acteurs en musici maakt Slagmolen een voorstelling over een man, een droom en de strijd tegen een absurd regime. Dit project, naar een idee van Zuko Nodada, kwam tot stand door de samenwerking tussen The Performing Arts Centre of the Free State (PACOFS) in Bloemfontein, Muziektheatergezelschap Orkater in Amsterdam, The Soweto Theatre en The National Arts festival (NAF) in Grahamstown; samengebracht en geproduceerd door Thambo theatre producers. Masote’s Dream gaat in de zomer van 2015 in première op het NAF. Daarna volgt een tournee door Zuid-Afrika.

Credits

Naar een idee van Zuko Nodada en Dagmar Slagmolen Regie en scenario Dagmar Slagmolen Bewerking Handels Messiah Dagmar Slagmolen Spel Thapelo Mohapi Oora Motsikoe, Nontsikelelo Ndzume, Neo Tinyiko Phambuka, Nhlanhla Xipu, Kgaugelo Mpyane, Boitumelo Ntantiso, Lesley Jennings, Mlungisi Zulu and Desmond Polanka Arrangementen Kutlwano Masote Kostuum en decorontwerp Dieuweke van Reij en Sanne Oostervink Lichtontwerp Stefan Dijkman Geluidsontwerp Robert  van Delft Dramaturgie Cécile Brommer Productie Roel Twijnstra, Thambo theatre producers, Nicky Hassett, Orkater.  Met dank aan de familie Masote, Leonard Evers, Ingomso and Film Skills en Youth Development, SAfm, Gieskesfonds, Stichting Niemeijer Fonds en Via Berlin

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!