fbpx
over een man, een droom en de strijd tegen een absurd regime.

MASOTE’S DREAM

April 2014 ontmoet Dagmar Slagmolen op uitnodiging van de in Zuid Afrika werkende Nederlander Roel Twijnstra, de Zuid Afrikaanse filmmaker Zuko Nodada. Hij vertelt haar het aangrijpende levensverhaal van Matlhaela Michael Masote. Omdat Slagmolen gespecialiseerd is in het omzetten van aangrijpende verhalen naar theater waarbij muziek de hoofdverteller is, wordt zij gevraagd om het levensverhaal van Matlhaela Michael Masotete bewerken tot een muziektheatervoorstelling die recht doet aan de grote rol die Masote heeft gespeeld in het toegankelijk maken van klassieke muziek voor zwarte kinderen en de ontwikkeling van klassieke muziek door zwarte musici. Na een ontmoeting met Matlhaela Michael Masote en zijn familie in Zuid Afrika, krijgt Dagmar toestemming en hun zegen om hun bijzondere verhaal te gaan vertolken. Samen met zijn zoon Kutlwano, het artistieke team van Orkater en negen Zuid-Afrikaanse acteurs en musici, maakt Slagmolen een voorstelling over een man, een droom en de strijd tegen een absurd regime. Dit project kwam tot stand door de samenwerking tussen The Performing Arts Centre of the Free State (PACOFS) in Bloemfontein, Muziektheatergezelschap Orkater in Amsterdam, The Soweto Theatre en The National Arts festival (NAF) in Grahamstown; samengebracht en geproduceerd door Thambo theatre producers.

This Dutch co-production skillfully portrays the nuances of life under apartheid.

Het aangrijpende levensverhaal van een man, een droom en de strijd tegen een absurd regime.

Synopsis

Op 11-jarige leeftijd wordt Mike Masote diep getroffen door het optreden van de blanke klassieke violist Yehudi Menuhin in zijn woonplaats Sophiatown. Masote heeft daarna nog maar één droom: zelf muziek maken. Met alleen een plank en een stok leert hij zichzelf vioolspelen. En tegen alle verwachtingen in, weet hij zijn droom onder het juk van apartheid, werkelijkheid te laten worden.

In zijn latere leven weet hij klassieke muziek en klassieke muziekles toegankelijk te maken voor zwarte kinderen die daar tot dan geen toegang toe hadden. Hij staat aan de wieg van 400 koren en bewerkte tijdens zijn gevangenschap Handels Messiah tot een versie met de 11 Zuid Afrikaanse talen. Die versie is sindsdien bekend als The Black Messiah en diende als grote inspiratie voor deze voorstelling.

De Nederlandse regisseur Dagmar Slagmolen ontmoet Masote in april 2014 en is diep onder de indruk van zijn doorzettingsvermogen. Omdat Slagmolen gespecialiseerd is in verhalen vertellen waarbij muziek de hoofdverteller is, geeft Masote haar zijn aangrijpende levensverhaal.
Samen met zijn zoon Kutlwano Masote, het artistieke team van Orkater en 9 Zuid-Afrikaanse acteurs en musici maakt Slagmolen een voorstelling over een man, een droom en de strijd tegen een absurd regime.

Orkater is hèt Nederlandse muziektheatergezelschap waar makers nieuw geschreven, nieuw gecomponeerde en nieuw vormgegeven muziektheatrale mengvormen kunnen ontwikkelen, produceren en presenteren. Dagmar Slagmolen was van 2008 tm 2013 verbonden aan Orkater. Daarna volgden nog vele coproducties tussen Orkater en Via Berlin.

Masote’s Dream gaat in de zomer van 2015 in première op het NAF. Daarna volgt een tournee door Zuid-Afrika.

Première 10 juli 2015 Grahamstown, Zuid Afrika
Tournee 2 juli t/m 1 augustus 2015 in Zuid Afrika

Masote’s Dream is genomineerd voor 2 Naledi Theatre Awards 2016:

Best Score  & Best cutting edge production.

De organisatie achter de prijs heeft zichzelf tot missie gesteld om het talent in Zuid-Afrikaanse theater te herkennen en deze te eren met een prijs. Masote’s Dream is genomineerd in de categorieën Best Score and Best cutting edge production.

Recensies

"“This Dutch co-production skillfully portrays the nuances of life under apartheid without shoving it in your face.” "
"“The complete creative control given to Slagmolen does this celebration of Masote’s life justice.”"

Credits

Credits

Naar een idee van Zuko Nodada

Scenario & Regie Dagmar Slagmolen

Bewerking Handels Messiah Dagmar Slagmolen

Arrangementen Kutlwano Masote

Spel Thapelo Mohapi Oora Motsikoe, Nontsikelelo Ndzume, Neo Tinyiko Phambuka, Nhlanhla Xipu, Kgaugelo Mpyane, Boitumelo Ntantiso, Lesley Jennings, Mlungisi Zulu and Desmond Polanka

Kostuum en decorontwerp Dieuweke van Reij en Sanne Oostervink

Lichtontwerp Stefan Dijkman

Geluidsontwerp Robert  van Delft

Dramaturgie Cécile Brommer

Productie Roel Twijnstra, Thambo theatre producers, Nicky Hassett & Orkater.

Met dank aan de familie Masote, Leonard Evers, Ingomso and Film Skills en Youth Development, SAfm, Gieskesfonds, Stichting Niemeijer Fonds en Orkater.

Verdieping

Het aangrijpende levensverhaal van een man, een droom en de strijd tegen een absurd regime.

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!