fbpx

Interventies Taal voor Eenzaamheid

Interventies Taal voor Eenzaamheid

Kunstenaar Madelinde Hageman vindt dat er naast het taboe dat op het woord eenzaamheid ligt ook gewoon te weinig woorden en beelden zijn om het genuanceerd over eenzaamheid te hebben. Daarom ontwerpen kunstenaars die verbonden zijn aan Platform Taal voor Eenzaamheid nieuwe manieren om eenzaamheid bespreekbaar te maken. Een deel van deze interventies reizen mee met de voorstelling en worden in elk theater tijdens de tournee opgesteld voor het publiek om uit te voeren.

  • Brief aan eenzaamheid. Als eenzaamheid een persoon was, wat zou je hem of haar dan schrijven? Wordt de aanhef geachte, beste, lieve eenzaamheid? Neem plaats achter de typemachine en schrijf een brief aan eenzaamheid. 
  • Wat als jouw eenzaamheid een object is dat in je hand past? Hoe ziet het object eruit? Welke vorm en kleur heeft het, is het bestaand of niet? Maak met klei een object of symbool wat in je hand past en leg het neer op de tafel. 
  • Waar huist eenzaamheid in je lichaam? Als je je eenzaam voelt, waar voel je dat in je lichaam? Is het in je hart, je schouders, je voeten, je hoofd? Op gepaste afstand maken we ter plekke een polaroidfoto van deze plek in je lichaam. 

Een uur voorafgaand aan de voorstelling wordt het publiek van de voorstelling Instant Loneliness uitgenodigd om in de foyer van het theater bovenstaande interventies uit te voeren. De interventies worden begeleid door Madelinde zelf of door medewerkers van Via Berlin.

 

In het voorjaar van 2021 gaf onze artistiek leider Dagmar Slagmolen samen met Najiba Abdellaoui online workshops Spoken Word in het kader van de voorstelling Instant Loneliness.

Ze gaf deze workshops over eenzaamheid aan ruim 200 eerstejaars Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen van de UvA. Hieruit ontstonden zulke prachtige gedichten dat we de workshops ook aanboden aan ons reguliere publiek. En ook hieruit ontstonden prachtige verhalen.

Al deze gedichten, verhalen en poeŐązie hebben we gebundeld. We hopen dat het je troost biedt, en ook hoop, moed, warmte, herkenning, inspiratie.

In het najaar organiseren wij wederom (en hopelijk live) workshops Spoken Word.
Houd onze socials en website in de gaten voor informatie hierover.

Voor nu wensen we je licht en liefde.
En hopelijk zien we je live in het najaar!

Link naar de bundel:
Via Berlin Gedichtenbundel
Tekeningen: Cynthia Borst

 

We maken een podcastserie over eenzaamheid, in het kader van onze voorstelling Instant Loneliness.
Link naar de podcasts:
podcastserie over eenzaamheid

 

 

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!