fbpx

Nieuwsbrief januari 2023

Lieve Volgers van Via Berlin,

Allereerst willen we jullie een prachtig, inspirerend, sprankelend en wonderlijk nieuwjaar wensen!Wij zijn met een boost energie het nieuwe veelbelovende jaar ingedoken en er staan weer allemaal bijzondere projecten in de startblokken. Hieronder nemen we jullie graag mee in een kleine schets van wat 2023 voor ons in petto heeft. Ook hebben we voor jullie als volgers nog een leuke speciale win-actie!

Dagmar vanuit de Universiteit van Amsterdam
Nieuws vanuit de Via Berlin Academie 
Dagmar heeft op maandag 9 januari het nieuwe jaar geopend door voor het vijfde jaar op rij het openingscollege voor de Practicum maand voor 300 studenten Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam te geven, samen met Debby Gerritsen. 

Deze Practicum maand 2023 staat in het teken van onderzoek naar empathie en tolerantie en is gelinkt aan onze voorstelling Acts of Citizenship. De hele maand verzorgd Via Berlin samen met de UvA weer een bruisend programma waarin de studenten onderzoek doen naar vragen van verschillende organisaties (zoals vluchtelingenwerk, Comité 4/5 mei, Atria en Initiatives of Change). Daarnaast geeft Dagmar samen met onze sociale designer Madeline Hageman, colleges en workshops Arts-Based Research en komen de studenten naar onze voorstelling Acts of Citizenschip. 

De onderzoeksresultaten kunnen we vanaf volgende week af en toe al met jullie gaan delen via de socials, de definitieve presentaties van de studenten volgen op 3 februari. 

Acts of Citizenship I Spui theater Den Haag
Woensdag 11 januari speelden we voor een geweldig volle zaal in het Spui theater in Den Haag onze voorstelling Acts of Citizenship. 
Speciale gast bij dit programma was Filosoof des Vaderlands Paul van Tongeren. 

Hij sprak vooraf tijdens het voorprogramma lovende woorden over de Via Berlin Academie en de noodzaak van het samenkomen van kunst en wetenschap.
In het nagesprek na de voorstelling vroegen we hem zijn gedachten te delen over de mogelijk eerste stappen vooruit. Ook daar, zijn titel waardig, sprak hij prachtige woorden die we op zullen nemen in de publicatie van ons Oerol onderzoek, rondom ons onderzoek naar Empathie en Tolerantie, die in het voorjaar uitkomt. 

Laatste voorstellingen ACTS OF CITIZENSHIP
Donderdag 19, vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 januari 2023 spelen we de laatste voorstellingen van ons bijzondere project  Acts of Citizenship in theater Bellevue te Amsterdam.

Op zaterdag 21 en 22 zondag januari organiseren we ook nog een speciaal voorprogramma.
zaterdag 21 januari met speciale gast Dilara Bilgic (journalist bij De Correspondent)
Zondag 22 januari met speciale gast Marli Huijer (Emeritus Hoogleraar Publieksfilosofie aan de Erasmus Universiteit).
Daarnaast is er telkens heerlijk eten van de wereldkeuken, prachtige nieuwe live muziek van Emre Varlik, vertelt Dagmar over de Via Berlin academie  en vertellen wetenschappers van de UvA over het bijzonder onderzoek dat zij samen hebben verricht naar Empathie en Tolerantie. 

Hier kan je apart een extra kaartje voor kopen, maar wees snel want de plaatsen zijn beperkt. 

Bijzondere WIN ACTIE 
Stuur je mooiste herinnering aan Via Berlin naar publiciteit@viaberlin.nl 
En win 2 vrijkaartjes  voor onze laatste voorstelling van Acts Of Citizenship in
theater Bellevue op zondag 22 januari 2023 om 16.00 uur.

De winnaars ontvangen donderdag 19 januari een mail.

Trailer Acts Of Citizenship

Vooruitblik Via Berlin activiteiten 
In Februari geeft Dagmar een intensieve masterclass van 12 dagen aan de master muziektheater studenten van ArtEZ, 1ste en 2de jaars, waar zij dit jaar ook musicus Oene van Geel voor uit heeft genodigd als mede docent. Na de intensieve masterclass werken de studenten onder begeleiding verder door naar een kleine voorstelling voor op het Over t IJ festival.

Eind februari starten we voor de tweede keer met een Arts-Based Research periode aan de Radboud Universiteit voor de 3de jaars Bachelor van Antropologie. Na een inleidende week gaan vertrekken zij naar Texel, Suriname en India om daar met door ons samengestelde onderzoekspakketjes, zogenaamde Cultural Propes, onderzoek te gaan doen naast hun andere onderzoek. 

Maart
Ook is Dagmar gevraagd om een nieuw vak voor de Honours Academy van de Radboud te ontwikkelen samen met juriste Barbara van Riel, rechtendocent aan de RU.Het thema van deze lesmethode is ‘Op een nieuwe manier omgaan met conflicten’ en loopt tot half juni. 

April
ondertussen werken we al een tijd aan onze nieuwe voorstelling HUIS G.
De eerste repetities beginnen in april, premiere oktober 2023 in de theaters!

Juni 
Of we naar Oerol gaan met een bijzondere installatie hangt nog even in de lucht.

Eind Augustus
Wèl weten we al zeker dat onze prachtige voorstelling Instant Loneliness ism
Cello Octet Amsterdam deze zomer haar Internationale première zal beleven tijdens het Freedom Festival in Hull, in Engeland!

Even tot hier voor nu. Veel om ons op te verheugen! 
En dit zijn nog maar een paar van de vele nieuwe samenwerkingen, want zoals jullie kunnen lezen heeft de Via Berlin Academie een enorme vlucht genomen!
Naast de UvA en de RU zijn er steeds meer universiteiten en verschillende faculteiten die ons vragen om nieuwe trajecten te ontwikkelen en te geven, waarin kunst en wetenschap weer bij elkaar worden gebracht! Dat dat ook meteen meer jong publiek naar de zalen brengt, zien wij bij Acts of Citizenship. In Den Haag zaten er als voorbeeld 120 studenten van de Hogeschool uit Leiden en in Amsterdam 300 studenten van de UvA.

We hopen jullie gauw weer te ontmoeten in dit nieuwe jaar.

Namens het hele Via Berlin team, 
Warme groet, 
Dagmar

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!