fbpx

Nieuwsbrief november 2022

Lieve volgers van Via Berlin,

Afgelopen juni hebben wij op Oerol, zoals velen van jullie weten en waar velen van jullie ook aan mee hebben gedaan, samen met de Universiteit van Amsterdam, een groot onderzoek uitgevoerd rondom de thema’s empathie en tolerantie. En eindelijk is het zover, we gaan samen met de wetenschappers van de UvA en speciale gasten onder het genot van live muziek en heerlijk eten, de uitkomsten van het onderzoek delen.

Dit programma vindt plaats in het theater voorafgaand aan de voorstelling. We vertellen over de bijzondere samenwerking met de UvA, de totstandkoming van het onderzoek, het proces, de resultaten van het onderzoek en we gaan met het publiek en specialisten in gesprek waarom dit onderzoek van belang is. Samen met de speciale gasten die elke een avond met ons meeluisteren, denken en praten, gaan we op zoek naar handvatten voor de toekomst vanuit het onderzoek, de voorstelling en hun eigen werkveld en expertise. Het programma wordt geleid door onze nieuwe programmamaker en host Jasper van den Berg, die zich in deze nieuwsbrief aan jullie voorstelt.

Praktische informatie
25 november Lux Nijmegen
30 november Stadsschouwburg Utrecht
11 januari Theater aan het Spui, Den Haag
21 januari Theater Bellevue, Amsterdam

Op bovenstaande data is het programma van 18.00 uur tot 20.00 uur met diner.
De voorstelling speelt van 20.30 uur tot 22.00 uur inclusief een nagesprek.

Op zondag 22 januari vindt het programma in Theater Bellevue plaats van 13.30 uur tot 15.30 uur met lunch. De voorstelling speelt van 16.00 uur tot 17.30 uur inclusief nagesprek.

Binnenkort kunt u op de website van het theater een combiticket kopen voor programma met lunch/diner + voorstelling. Mocht u al een kaartje voor de voorstelling hebben, dan kunt u het voorprogramma los erbij bestellen. We houden u op de hoogte wanneer deze verkoop start.

Het onderzoek
De kernvraag van het onderzoek was in hoeverre verschillende boodschappen over tolerantie en empathie van invloed zijn op opvattingen over allerlei verschillende groepen. Een uniek onderzoek omdat we theater en officieel wetenschappelijk onderzoek op een nooit eerder vertoonde manier met elkaar hebben laten versmelten. Als samenwerkingsverband van onderzoekers, studenten, acteurs, muzikanten, schrijvers, sound-designers en vele anderen, hebben we een ‘theaterexperiment’ ontworpen waarin we het publiek hebben ondergedompeld in een fictief conflict aan onze grens. Maar liefst 3500 live participanten gingen door de onderzoeksinstallatie en gaven toestemming om hun data te verwerken en te laten analyseren.

Nu is het onderzoek bijna afgerond en de voorstelling trekt met prachtige reacties door de Nederlandse theaters. Op 25 november komt daar eindelijk de première van het verdiepende contextprogramma met de onderzoeksresultaten bij. We kijken ernaar uit!

Even voorstellen
Jasper van den Berg (NL, 1992) ontwikkelt interdisciplinaire kunstprojecten in binnen- en buitenland en treedt op als host en performer. Daarnaast adviseert hij culturele en maatschappelijke organisaties over opzetten van projecten op het grensvlak van kunst en maatschappij. De afgelopen jaren ontwikkelde hij onder andere een onderzoeksinstallatie over zuurstof producerende algen voor het Amsterdam Light Festival, trok hij met Stichting Nieuwe Helden door Europa met een interactieve performance over nieuwe vormen van democratie en ontwikkelde hij intieme performances voor The Performance Bar en De Parade. De komende tijd is hij als programmamaker betrokken bij Via Berlin. Met als eerste project het verdiepende programma bij Acts of Citizenship, waarin hij samen met kunstenaars, denkers en doeners onderzoekt hoe we ons als gewone burger kunnen verhouden tot complexe urgente maatschappelijke kwesties als migratie.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!