In ontwikkeling

ACTS OF CITIZENSHIP

In 2022 brengt Via Berlin de nieuwe voorstelling Acts of Citizenship. Een voorstelling waarin we de complexiteit van vredesmissies, schuld en aansprakelijkheid onderzoeken.

Er zijn veel discussies over vredesmissies in de westerse wereld.  Is het echt mogelijk om vrede af te dwingen? Wie zijn wij om ergens in te grijpen? En wat gebeurt er als er opnieuw of steeds weer gevechten uitbreken? Kunnen we ons dan afzijdig houden? Of is het onze taak om altijd de zwakste groep te beschermen? Wat mogen wij en wat kunnen wij? En wat gebeurt er als er iets misgaat? Wie schuldig is, blijkt erg ingewikkeld te zijn. Wie orde op zaken moet stellen of de schade moet repareren blijft daardoor ook vaak onduidelijk.

In Acts of Citizenship geven we ruimte aan alle conflicterende standpunten in het debat rond vredesmissies. Volg onze kanalen om op de hoogte te blijven van deze nieuwe voorstelling.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Credits

Concept Dagmar Slagmolen Compositie Peter Vigh Muziek Berlage Saxophone Quartet Spel Dagmar Slagmolen & Joep van der Geest Decor Michiel Voet Kostuums Dieuweke van Reij & Sanne Oostervink

Highlights uit ons onderzoek

Via Berlin vertelt persoonlijke, herkenbare verhalen die symbool staan voor universele en maatschappelijke thema’s die ons bezighouden. Oorlog, illegaliteit, ouderdom, de consumptiemaatschappij… de ontwikkelingen in de wereld zetten ons denken op scherp. Daarom voeren wij voorafgaand aan onze voorstellingen altijd een onderzoek uit. Momenteel lezen, kijken en beluisteren we allerlei artikelen, video’s, podcasts en meer om Act of Citizenship voor te bereiden. Kijk mee met ons onderzoek.

Podcast

NRC Vandaag: De Russische connecties van 'De Andere Krant'

Podcast

The Daily: The Gamestop Rebellion

Artikel

Gewezen paracommando's stellen AfricaMuseum in gebreke wegens ‘misleidend’ standbeeld.

Artikel

Franse Defensie laat gitzwarte, koloniale toekomstscenario’s bedenken

Artikel

Onderzoeker: Amsterdamse stadsbestuur was op grote schaal betrokken bij slavernij

Artikel

Een nieuwe blik op onafhankelijkheidsstrijd Indonesië, mede dankzij Tinder

Artikel

Woman who set herself on fire in Lesbos refugee camp charged with arson

Serie

Occupied / Okkupert

Video

Genocide survivors in Rwanda join 25th Srebrenica Genocide Commemoration

Video

Zondag met Lubach: De online fabeltjesfuik

Video

Biden Fires Back at Reagan's Sec of State for Support of South Africa's Apartheid Regime

Video

TED-talk: Wars, racism, riots, consumerism, nationalism, terrorism are all fed by unifying systems of belief that hijack minds and emotions…

Video

Bobby McFerrin Demonstrates the Power of the Pentatonic Scale

Documentaire

Why We Hate

Serie

Years & Years

Artikel

Marxist philosopher Slavoj Žižek explains why we shouldn’t pity or romanticize refugees

Video

Bye Bye Belgium (Franstalig)

Video

idfa documentaires over Srebrenica

Video

9 docu's over Srebrenica en de oorlog in Joegoslavië

Video

Remembering Srebrenica

Video

Srebrenica-veteraan: 'Ze staken huizen in brand en toen stonden ze aan onze poort'

Artikel

Dutchbatters over gebaar kabinet: 'Hadden ze 26 jaar geleden moeten doen'

Artikel

Leven na Srebrenica

Artikel

Verslag van proces over Srebrenica

Artikel

Nederland wilde de zomerpret niet door Srebrenica laten vergallen (reconstructie)

Artikel

VN-rapporteur in zaak-Khashoggi met dood bedreigd door Saoedi-Arabië

Website

Website over Srebrenica voor Nederlanders

Interview

Militair Liesbeth, 25 jaar na Srebrenica: 'Het was totale chaos'

Tekst

4 mei-lezing van Arnon Grunberg

Boek

Hasan Nuhanovic - De tolk van Srebrenica

Boek

Charlef Brantz - De Srebrenica-dagboeken

Boek

Frank Westerman: de slag om Srebrenica

Boek

Frank Westerman: De brug over de Tara

Boek

Frank Westerman: De naschok

Artikel

NOS: Hoge Raad verlaagt aansprakelijkheid staat voor dood 350 moslims Srebrenica

Video

The Other Side of Everything

Artikel

NRC: Een rekening doet ‘Srebrenica’ geen recht

Artikel

Volkskrant: Opnieuw bittere pil voor Moeders van Srebrenica: Nederland zeer beperkt aansprakelijk

Artikel

De leegte achter ons laten

Artikel

Engin Isin: professor citizenship

Alle Voorstellingen

WORKSHOP SPOKEN WORD

Lees meer

IN MY BACKYARD

IN MY BACKYARD is een organisatie die statushouders helpt in contact te komen met mensen uit hun buurt. Via laagdrempelige bijeenkomsten vinden ontmoetingen plaats tussen "oude" en nieuwe buurtbewoners en worden de statushouders sneller onderdeel van de samenleving en de stad.

Lees meer

ACTS OF CITIZENSHIP

In 2022 brengt Via Berlin de nieuwe voorstelling Acts of Citizenship. Een voorstelling waarin we de complexiteit van vredesmissies, schuld en aansprakelijkheid onderzoeken.

Lees meer

INSTANT LONELINESS

Na het succes van Instant Happiness en Instant Love brengen Via Berlin, Cello Octet en Korzo nu het slotdeel van een drieluik over verwoestende, door mensen opgetuigde 'geluksindustrieën'. Instant Loneliness is een muzikale totaalervaring over eenzaamheid, met nieuwe composities van Kate Moore.

Lees meer

LOST TANGO

De Esperanza, ooit een glamoureus cruiseschip waar de muziek van Papa Tango hoogtij vierde, heeft zijn beste tijd gehad. Wanneer de oudste dochter Anna na jaren terugkeert op het schip, dat zij niet zonder reden ver achter zich liet, wordt zij geconfronteerd met een wereld waarin haar vader krampach...

Lees meer

BREAKING THE SILENCE

Breaking The Silence is het liefdesverhaal van een vrouw onder het juk van een dictatoriaal regime. Haar man is verdwenen. Hij was een begenadigd en dwarse componist, de vrouw een talentvol celliste in dienst van het regime. Wanneer de man op een dag spoorloos verdwijnt, begint de vrouw een koortsac...

Lees meer

OOIT

Ooit waren de twee zussen een alom geprezen klassiek muzikaal duo op cello en viool. Overal ter wereld speelden zij voor bomvolle zalen. Geld was geen onderwerp, zij leefden in luxe en weelde en hadden vele aanbidders. Nu zijn zij oud. De roem is vervlogen. Het geld is op.

Lees meer

INSTANT HAPPINESS

De wegwerpmaatschappij voedt moeiteloos onze onstilbare honger naar onmiddellijke bevrediging. INSTANT HAPPINESS is eenvoudigweg te koop.

Lees meer

MASOTE’S DREAM

Op 11-jarige leeftijd wordt Mike Masote diep getroffen als hij in zijn woonplaats Sophiatown een optreden bijwoont van de Amerikaanse klassieke violist Yehudi Menuhin. Masote heeft daarna nog maar één droom: zelf muziek maken. Met alleen een plank en een stok leert hij zichzelf vioolspelen. En teg...

Lees meer

DEAD END

Veilig vanachter de grenspost op het uitgestrekte strand kijkt het publiek naar het spel tussen twee mannen. De één kijkt, en wacht op het strand, de ander komt uit zee. Wat volgt is een bizarre confrontatie tussen een grenswachter en een vluchteling, tussen het moeten naleven van strikte regels e...

Lees meer

COMFORTZONE

Het is als een dier dat met de dood wordt bedreigd; het instinct neemt het over. Er is geen ruimte meer voor sociale onbezorgde momenten, alles staat op scherp, het kan ieder moment gedaan zijn.

Lees meer

HOME SWEET HOME

Een acteur, actrice, vier slagwerkers en een strijkkwartet vertolken samen het indringende verhaal van een man en een vrouw die na een oorlog herenigd worden, maar niet meer samen kunnen leven.

Lees meer

VANAF NU HEET JE PJOTR

Zes vrouwen - twaalf instrumenten - een indringend verhaal - Schubert en gierende naaimachines

Lees meer

EEN MOND VOL ZAND

Wat als je je man, een spoorloos verdwenen oorlogsjournalist, terugvindt midden in een woestijn: uitgemergeld, gedesoriënteerd, verwilderd en… bij een andere vrouw? 

Lees meer

INSTANT LOVE

Instant Love is het verhaal van Grace, die door de charmante pooier King de wereld van de prostitutie in wordt gelokt. Hij spiegelt haar een gouden toekomst voor, maar uiteindelijk loopt ze in de val van deze meedogenloze bedrieger. Zonder paspoort of papieren, is ze rechteloos en onbeschermd, en r...

Lees meer